Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie
topBar.leftText

Rwanda Greengo BIO

Rwanda - Province du Nord - Gakenke - Rubyiniro 

In de prachtige Province du Nord in Rwanda worden de Red Bourbon Arabicabonen met zorg en toewijding verbouwd. De indrukwekkende heuvels van Gakenke op meer dan 2.100 meter boven zeeniveau geven met hun uniek microklimaat met vruchtbare vulkanische bodems deze koffie z'n aroma's mee. 

De koffie wordt tussen mei en september volledig met de hand geoogst, wat zorgt voor een strikte selectie van enkel de rijpste bessen. Na de oogst wordt de koffie gewassen, en het water zorgvuldig hergebruikt in een duurzame cyclus. Het drogen gebeurt langzaam op verhoogde bedden, zo kunnen de bonen gelijkmatig drogen en hun volle aroma kunnen ontwikkelen.

Met een cuppingscore van 85,5, en onderscheidt deze koffie zich door zijn helderheid, verfijnde aciditeit en gelaagde smaakprofiel. Je ontdekt noten van panela, amandel, melkchocolade, tropisch fruit en citroen en een zachte, romige body. De hoogte waarop de koffie wordt verbouwd draagt bij aan zijn uitgesproken karakter en lange, elegante afdronk.


Opgericht in 2004 in Musasa, op een hoogte van meer dan 2.000 meter, verenigt deze coöperatie meer dan 1.100 boeren. De coöperatie ligt op slechts 50 km ten noorden van Kigali, hemelsbreed, maar het duurt meer dan 2 uur over kronkelende wegen om er te komen.

Bij deze coöperatie wordt het water dat gebruikt wordt om de koffie te wassen, hergebruikt. De coöperatie moedigt boeren aan om hun percelen te herbebossen en schaduwbomen te planten. Wanneer een boer de coöperatie verlaat met een koffieplant, krijgt hij ook een schaduwboom mee.

De coöperatie heeft ook een systeem van financiële hulp opgezet met de oprichting van een "spaarrekening voor boeren": de mogelijkheid om een kleine lening met lage rente af te sluiten bij de coöperatie.

Dukunde Kawa zit ook achter het "Musasa Milk"-project, dat helpt om het inkomen van boeren te diversifiëren door hen een koe te geven. De koe wordt gebruikt om de velden te bemesten, maar ook om melk te verkopen aan de coöperatie, die deze verwerkt tot yoghurt en andere zuivelproducten voor de lokale markt.